понедельник, 24 августа 2015 г.

КАЗКА ПРО МИШЕНЯ, ЯКЕ НЕ ХОЧЕ КАКАТИ В ГОРЩИК


Час від часу в мене з’являються клієнти, які мають проблеми із випорожненнями. Інколи діти в уже досить дорослому віці (4-5років) роблять свою справу тільки в памперс або в трусики. Для таких клієнтів мені випала нагода вигадатитерапевтичну казку про мишеня, яке не хоче какати в горщик. Звичайно, окремі момент можна адаптовувати під індивідуальний випадок кожної дитини.

Особливість даної казки в тому, що психолог, мама і дитина разом наповнюють сюжет. Краще всього це робити за допомогою м’ячика. Тобто психолог говорить початок речення (таким чином направляє сюжет), а батьки разом з дитиною отримуючи м’ячик закінчують речення.
Примітка. В казці замість трьох крапок повинні звучати слова клієнтів. Психолог на свій розсуд обирає кому кинути м’ячик.
Жило було маленьке мишеня. Його звали… Воно було дуже щасливим, мало сім’ю (тата, маму). Це мишеня дуже любило сміятися і грати в різні ігри, такі як … Найбільше мишеня любило займатися … У нашого героя була одна особливість –йому подобалось какати в памперс і ніяк не хотілося робити це в горщик.
Скоро у мишеняти День народження і йому повинно виповнитися… Мама з татом готуються до свята. Кожного року на День Народження до мишеняти приходив Чарівник. Він дарував такі подарунки… Але разом з тим, оскільки мишеня ставало кожного року дорослішим, Чарівник забирав із собою речі, які мишеняті були не потрібні. Наприклад, коли мишеняті був рік Чарівник подарував горщик, а забрав соску. На святі зібралося багато друзів, серед яких… Діти грали в різні ігри…, мишеня задуло торт із … свічками. І ось, як завжди, на свято завітав… Він приніс багато цікавих речей… Мишеняті дуже сподобалось, особливо… Всі гості веселилися і іменинник пригостив Чарівника тортом. Прийшов час Чарівникові йти, а це означає, що прийшла пора щось забрати у мишеняти, оскільки він став уже дорослішим на цілий рік! Цього разу Чарівник забрав памперси! Чарівник сказав: «Ти вже великий хлопчик і можеш навчитися какати і пісяти на горщик чи унітаз. А памперси треба маленькому мишеняті, якому ще не виповнився навіть року, до якого я зараз і поспішаю! Разом з мамою сходіть завтра до магазину і виберіть горщик/кришку для унітазу».
Наступного дня вся сім’я пішла до магазину. У мишеняти був улюблений колір … Вони довго вибирали, а потім обрали найгарніший… Крім того в магазині ще купили… Вся сім’я прийшла додому, коли вже настав вечір. Тут раптом мишеняті захотілося какати. Воно попросило у мами памперси, мама пішла шукати, але раптом вони згадали, що Чарівник забрав їх. «Що будемо робити спитала мама?». Як ти тепер будеш какати?. А мишеня відповіло…. Потім мишеня сіло на горщик/унітаз і зробило свою справу. Всі були дуже щасливі і вирішили відсвяткувати – сіли пити чай з тортом! З того часу мишеня було вже по-справжньому дорослим і став постійно какати і пісяти в горщик/на унітаз!

Дитячий практичний психолог
Анна Луньова

Комментариев нет:

Отправить комментарий