суббота, 3 апреля 2021 г.

Що треба знати про малюків з аутизмом

 👧🧒

 2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Розлад спектру (РАС) за визначенням класифікації DSM 5 – це порушення у сфері комунікації та стереотипна поведінка. Причому проявлятися вони можуть по-різному. Тому і описують ці порушення як спектр. Діти з РАС можуть бути зовсім різними. І симптоми можуть відрізнятися.

 Часто батьки не хочуть приймати  проблему і мають багато заперечень, коли   намагаються звернути увагу на те, що у малюка є складнощі у комунікативній сфері.

1️⃣  «Він дуже розумний. Він рахує у два роки до 100 і знає усі кольори». 

Аутизм – це не про інтелект. І багато малюків з РАС мають високий інтелект, а у деяких знаннях і вміннях сильніші за однолітків. Але це про комунікацію. Якщо малюк не звертається з проханням до вас, а намагається дістати предмет, не помічаючи нічого навколо. Якщо вашу руку малюк використовує як інструмент, з проханням піти звертається до дверей, а іграшку просить у іграшки, а не у вас. Якщо малюк не ділить з вами увагу,  коли ви привертаєте її, не ділиться своїми емоціями через погляд – розкажіть про це лікарю.

У 18 місяців малюк має користуватися вказівним жестом. А лікар має про це спитати. Якщо жесту немає, це привід насторожитися.

2️⃣  «Він не виставляє предмети у ряд. Він грається конструктором».

Не обов'язково малюк має робити так, як пишуть у книзі про аутизм. Але стереотипна поведінка може проявлятися в просторі одних і тих самих дій. Малюк складає конструктор знову і знову. Дивиться один і той самий мультик. Їсть одну й ту саму їжу і на вулиці гуляти треба одним і тим самим маршрутом. Якщо так відбувається, обговоріть це з педіатром. 

3️⃣  «Він розуміє тільки те, що хоче розуміти, а в інших випадках прикидається «глухим».

Так, кожен малюк може зосередитися і не реагувати. Але якщо він не реагує на дійсність (пробіг кіт, щось впало), побудував башту, склав пазл  і не ділить емоцію з вами, не шукає емоційного підкріплення – скажіть про це лікарю.

Якщо малюк у 1,5 роки не розуміє прохання, звернену мову, вам може здаватися, що він «морозиться» – але зверніть увагу лікаря на це. 

4️⃣  «У нього такий характер». 

Так, криза двох років, коли дитина випробовує кордони та інтенсивно демонструє негативну поведінку, може виснажувати. Але якщо будь-який інакший сценарій – одяг, маршрут, їжа –викликає негативну поведінку, поговоріть про це з лікарем.

5️⃣  «Він же говорить реченнями. Повторює цілі мультфільми». 

Мовлення – це не завжди комунікація. Це міф, що діти з РАС не говорять. Вони можуть говорити багато, повторювати за вами або мультиками. Але якщо  при цьому малюк не кличе вас, не просить словами, не вживає слова в контексті ситуації – скажіть про це лікарю. 

Так само, якщо малюк не говорить, але активно вживає для комунікації жести, міміку, доносить до вас свої прохання, це навряд РАС. 

6️⃣   «Він дуже хитрий, собі на умі». 

Якщо малюк у 1,5 роки не повторює ваші дії, не імітує елементи сюжету у грі, якщо його ігри одноманітні, повторюються з дня на день – скажіть про це лікарю.

7️⃣  «Він просто у нас тут маленький начальник».

Малюк з РАС може встановлювати свої правила і всіх контролювати. Буває, що всі вдома мають рухатися і сидіти тільки у визначених місцях, а зміна сезонного одягу батьків здатна призвести до істерики на пару годин і відмови виходити на вулицю. Батьки можуть сміятися над такою поведінкою чи, навпаки, злитися на малюка, але варто з'ясувати, чи не потребує він допомоги.

8️⃣  «Я не хочу йому діагноз».

Коли ми говоримо про комунікативну сферу, йдеться перш за все про вчасну допомогу. Малюк з РАС не має вроджених умінь спілкування. Але раннє втручання допомагає цього навчитися. Чим довше заперечувати проблему, тим довше малюк буде без допомоги і тим важче буде йому адаптуватися до соціуму.

 Сенсорна чутливість, чутливість до звуків, поверхова «польова» поведінка, відсутність зорового контакту, стереотипні рухи, наприклад, махання руками, біг по колу – теж привід поговорити з лікарем. 

❓ Як допомогти малюку з РАС?

✅ Денверська модель раннього втручання, АВА-терапія, Dir Floor time – ефективні методи допомоги. 

Нехай малюки будуть щасливі!💟👩‍⚕️

Комментариев нет:

Отправить комментарий