понедельник, 19 апреля 2021 г.

ЯК РОЗПОВІСТИ ДИТИНІ ПРО ОСОБИСТІ КОРДОНИ

 Батьки, на карантині ви зараз багато часу проводите зі своїми дітьми. Чудова нагода, щоб обговорити життєво важливі речі.

ЯК РОЗПОВІСТИ ДИТИНІ ПРО ОСОБИСТІ КОРДОНИ?
Про кордони її простору, та головне — її тіла? Адже це необхідно, щоб запобігти різним домаганням, фізичному та психологічному насильству.
Розпочинати такі розмови можна років з трьох.


Схема «Кола довіри», яка допоможе зрозуміло побудувати розмову з дитиною на цю тему.
🟣Фіолетовий = Я
Мій особистий простір. Перше в найголовніше коло — це ми самі. Наше тіло належить тільки нам, та тільки ми можемо вирішувати, хто може до нас торкатися. Ніхто не повинен робити це без дозволу. Навіть коли ви хочете поцілувати своїх дітей, запитайте «Можна тебе поцілувати?». І не ображайтеся, якщо вони не хочуть.
Це ЇХ ТІЛО та ЇХ ПРАВО.
🔵Синій = Сім‘я
Це коло нашої сім'ї та тих, кого ми любимо. Але навіть ті, кого ми любимо, не повинні порушувати наший особистий простір. Ми не зобов'язані терпіти неприємні дотики навіть від близьких. І ми самі повинні поважати їх простір.
🟢Зелений = Друзі
Дружба дуже важлива та охоплює спільні ігри, розмови, веселощі, іноді дружні обійми. Але обійми тільки при спільній згоді. Не всі діти в садочку чи в школі — це друзі. Поговоріть з дітьми про те, що друзі — це про довіру, близькість, але не про маніпуляції типу «Не даси іграшку / не знімеш шапку/ не покажеш попу — не буду дружити».
🟡Жовтий = Знайомі
Це ті, кому ми махаємо рукою при зустрічі, з ким знайомі та не дуже близькі. Це можуть бути діти зі спортивної секції або друзі батьків. З такими людьми дистанція більше, ніж з друзями. І ми цю дистанцію повинні поважати.
🟠Помаранчевий = Люди
від яких ми чекаємо професійної допомоги. Ці люди можуть допомогти нам, коли нам це необхідно, але вони не наші друзі. Продавці в магазині, вчителі, вихователі, поліцейські, лікарі.
Обговоріть з дитиною в яких ситуаціях у кого просити допомоги. Обов'язково скажіть, що нормальний дорослий не буде просити допомоги у дитини! «Дівчинка, допоможи пакет в під'їзд занести», «Хлопчик, допоможи знайти кошеня». Від таких дорослих потрібно бігти! Нормальні дорослі просять про допомогу тільки дорослих!
🔴Червоний = Незнайомці
Ми не знаємо цих людей. Навіть якщо вони говорять, що знають нас або називають нас на ім'я. «Машенька, привіт, я подруга твоєї мами, давай я тебе додому відведу».
Головне — не те, що вони знають нас, а те, що МИ НЕ ЗНАЄМО їх.
Не всі чужі люди погані, але ми незнайомі, ми не знаємо погана людина перед нами чи хороша. З незнайомцями не можна розмовляти та розповідати їм про себе та близьких.
Не потрібно відповідати на їхні запитання. Ніколи нікуди з ними не йти!
Намалюйте разом з дітьми ці кола, по черзі розфарбуйте їх, промовляючи різні ситуації.
Та постійно повторюйте: якщо тобі некомфортно — сміливо говори СТОП, НІ.
Ніхто не може торкатися до тебе без твоєї згоди. Ти теж не повинен порушувати чужий особистий простір без дозволу. Якщо щось йде не так — розкажи дорослим, батькам, вихователям, вчителям. Не шукай рішення сам, не приховуй, не соромся! Не бійся говорити. Не бійся питати. Ми завжди на твоєму боці.
Бережіть себе та своїх рідних ❤️

Комментариев нет:

Отправить комментарий