пятница, 5 февраля 2016 г.

НІЧНИЙ ЕНУРЕЗ

Сьогодні до мене звернулася мама, яку хвилює нічне нестримання сечі у її сина. Це і спонукало мене надати на розгляд читачів цю статтю.
Нічне нетримання сечі в дітей нині не рідкість. За офіційною статистикою, до чотирьох років понад 30% дітей страждають від нічного енурезу, до шести — 10%. Далі цей відсоток зменшується. Причому з хлопчиками ця прикрість трапляється частіше, ніж із дівчатками.
Енурез дошкуляє і малечі, і батькам.
Дітям, особливо шкільного віку, ніяково перед батьками, вони комплексують, іноді замикаються в собі. Батькам також нелегко, адже щодня чи через день-два доводиться міняти постільну білизну. То що ж робити? Як допомогти дитині позбутися цієї прикрості? Дитина не відчуває позивів до сечовипускання через міцний сон чи за цим криються серйозніші проблеми зі здоров’ям?
Причини виникнення енурезу
— Нічний енурез — це мимовільне сечовипускання під час сну. Якщо ліжко дитини мокре двічі-тричі впродовж місяця, тоді вже можна говорити про енурез. Але сам по собі нічний енурез не є хворобою. Це — лише сигнал про те, що в організмі дитини є інше приховане, іноді доволі серйозне захворювання.
Є багато причин, які можуть призвести до виникнення енурезу: інфекції органів сечової системи, вади розвитку сечового міхура й сечовивідних шляхів, порушення функцій нирок, ураження нервової системи, зокрема внаслідок пологових травм, розлади психіки, стреси, неврози, цукровий діабет. Навіть глисти, аденоїди можуть спровокувати нічне нетримання сечі.
Доволі часто енурез є в дітей, які живуть у стресовій ситуації: батьки яких часто сваряться чи розлучилися, або коли в сім’ї з’явився вітчим чи мачуха, коли дитина не може порозумітися з однокласниками чи над нею глумляться діти у дворі. Перехід в іншу школу чи дитячий садок, зміна місця проживання також можуть бути причиною неконтрольованого сечовипускання.
За енурезом може критися серйозна проблема
Перед такою дилемою стоїть чимало батьків, діти яких прокидаються в мокрих ліжечках. Знайомі, які також мали такі проблеми, але вже їх позбулися, нерідко радять заспокоїтися. Мовляв, дитина підросте — і все налагодиться без жодного лікування. Але ця думка хибна. Якщо вчасно не звернути на це уваги, то в майбутньому дитина може мати серйозні проб­леми зі здоров’ям.
— Якщо в дитини енурез, не треба панікувати. Якщо мокрими прокидаються малюки віком до трьох років, ми розглядаємо це як фізіологічне явище. У дитини ще незріла нервова система, немає умовного рефлексу на довільне, усвідомлене сечовипускання або він дуже слабкий. Цей рефлекс закладається в сім-вісім місяців, коли батьки починають садити дитину на горщик, й остаточно формується в перші три роки життя. Тож у три роки дитина має прокидатися в сухому ліжечку. Якщо цього не сталося, син чи донька й надалі прокидаються мокрими, отже, є якісь проблеми зі здоров’ям, які слід встановити. Що швидше, то краще. Скажімо, за різних складних вад розвитку органів сечової системи енурез може бути єдиним симптомом. Тобто за ним криється серйозна проб­лема, про яку ніхто не знає, бо дитину не оглядали. 
Треба обстежити малюків, які страждають на енурез, віком до трьох років: здати загальний аналіз крові, сечі, визначити рівень цукру в крові, зробити УЗД внутрішніх органів, зокрема нирок і сечового міхура. Якщо не виявлено жодної патології, то спокійно жити далі.
Коли ж дитині 4-6 років, то слід пройти поглиб­лене обстеження, щоб виявити причину виникнення цього тривожного симптому. До яких спеціалістів звертатися? Батьки знають, що їхнього сина чи доньку тривожить. Якщо є проблеми, скажімо, з нирками, то прийти на прийом до дитячого нефролога. Можна відвідати дитячих уролога, невропатолога, ендокринолога, психотерапевта, педіатра. Усі спеціалісти тісно співпрацюють між собою й допоможуть з’ясувати причину нічного нетримання сечі.
Домашня терапія 
Дітям, які страждають на енурез, можна допомогти в домашніх умовах
На таких дітей дуже добре впливає домашня терапія:
1. Діти, в яких є енурез, повинні лягати спати швидше (о 21.00-22.00, бажано щодня в той самий час) і засинати в тиші. Дошкільнята одну-дві години мають поспати і вдень.
2. За дві-три години до сну діти мають заспокоїтися: жодних комп’ютерних чи інших збуджувальних, активних ігор (футбол тощо), телевізійних передач, хіба що вечірня казка. 
3. Обмежити кількість рідини у вечірній час. Востаннє дати попити до 19.00. Не давати дітям молока й молочних каш, бо ці продукти сечогінні.
4. Перед сном дуже доб­ре погуляти на свіжому повітрі.
5. За годину до сну дитина має попісяти три-чотири рази — через кожні 15-20 хвилин.
6. Дитина має спати на твердому, тоді сон не такий глибокий, а більш поверхневий, і вона швидше прокидатиметься, відчувши позиви до сечовипускання.
Окрім того, діти самі мають бути зацікавлені в тому, щоб позбутися «ворога». І психотерапія тут украй важлива. Є різні методи. Ось деякі з них.
Лікарі дають дітям готові словесні формули, які допомагають їм налаштуватися. Скажімо, таку: «Коли я захочу пісяти, я обов’язково встану, попісяю і знову піду спати». Діти, які вже вміють писати, за півгодини до сну в спеціальному зошиті пишуть її 5-10 разів. Слово «обов’язково» виводять червоною пастою або підкреслюють його. А через місяць показують цей зошит лікареві. Це — підтвердження того, що дитина працювала над собою.
Коли вночі все-таки сталася «аварія», медики рекомендують дітям, яким уже виповнилося шість-сім років і старшим, дати миску з теплою водою, щоб вони самі випрали мокре простирадло, піжаму тощо. Це буде імітація прання, але для дитини це дуже важливо: «Сам попісяв — сам за собою прибираю».
Доволі часто діти хочуть, щоб батьки щось їм купили: велосипед, планшет, ляльку Барбі тощо. Якщо в батьків є можливість зробити такий подарунок, то перед сином чи донькою можна поставити такі умови: подарунок буде, але за умови, що ліжечко впродовж 10 (або більше) днів буде сухе. Дитина заводить календар і кожен вдалий день закреслює зеленим олівцем. Якщо в якийсь день стався зрив, його закреслюють чорним олівцем. Дотрималися такої вимоги — отримуйте подарунок. Не вийшло — постарайтеся, щоб наступного разу вдалося.
Допомога без принижень
Діти, які страждають на нічний енурез, потребують допомоги батьків. Але вона має бути коректна, без принижень, дорікань. Малюків у жодному разі не можна сварити за мокре ліжко, принижувати. Загалом намагайтеся якнайменше сварити дитину і за якісь інші вчинки. Створіть удома спокійну атмосферу, започаткуйте сімейну традицію: разом ходіть на прогулянки, організовуйте сеанси малювання, слухайте спокійну музику тощо.
Нікому зі сторонніх, та й навіть родичам, не розповідайте про вашу проблему. Син чи донька мають почуватися захищеними, впевненими, бо вони й так страждають від відчуття провини та заниження самооцінки.
Не можна насильно будити дитину й напівсон­ну садити на горщик чи вести в туалет. Це лише закріпить нетримання сечі на багато років, адже напівсонна дитина не усвідомлює, що робить.
Є і спеціальне медикаментозне та фізіотерапевтичне лікування, спрямоване на нормалізацію функцій нервової системи та сечового міхура, але його має призначити лікар.
Якщо дотримуватися цих правил, більшість дітей виліковується від нічного енурезу в амбулаторних умовах за один-два місяці. 


З найкращими побажаннями Діна Борисівна Тимошенко-Ушакової  (дефектолог-логопед, психолог, сурдопедагог.Телефони: 92-226, 0633955011.
Скайп: pmpk_irpin E-mailpmpk_irpin@ukr.net
www.facebook - сторінка Ірпінська психолого-медико-педагогічна консультація (ПМПК)


Комментариев нет:

Отправить комментарий