пятница, 19 мая 2017 г.

КОРЕКЦІЯ ДИСЛЕКСІЇ І ДИСГРАФІЇ

Корекція дисграфії і дислексії молодших школярів: вправи

Отже, прийшов час поговорити про вправи, які допомагають у боротьбі з дислексією. Вони ефективні, і, якщо займатися дитиною кожен день, то можна добитися непоганих результатів:
  • Скоромовки. Так, вимова їх дуже допомагає дитині. Справа в тому, що самі по собі скоромовки - це послідовність схожих по звучанню слів. Завдяки цьому дитина може відчути різницю. Також можна пробувати читання слів у зворотному порядку.
  • Вимовляння різних звуків. Батьки повинні пояснити дитині, що він повинен промовляти спочатку приголосні, а потім голосні звуки в абсолютно будь-якому порядку. Причому робити це необхідно на видиху. Через деякий час необхідно змішувати голосні і приголосні звуки.
  • Гімнастика для артикуляції. Виробляються різні дихальні вправи. Вони є розминкою перед корекцією дислексії.
  • Гумовий м'ячик. Тут необхідно вчити дитину читати по складах. М'ячик потрібен для того, щоб, коли дитина вимовляв склад, він стискав його всіма пальцями.
  • Вправа "Буксир". Сенс його полягає в тому, що хтось із батьків повинен разом з дитиною читати текст. Спочатку дитина і дорослий читають разом вголос, а потім кожен про себе. Важливо пам'ятати, що батьки повинні підлаштовуватися під швидкість читання дитини, т. к. він може не встигати за дорослим.
  • Остання вправа - багаторазове читання тексту. Дитині дається уривок, і протягом хвилини він його читає. Коли проходить хвилина, ставиться відмітка на тому місці, де зупинився дитина. Потім, через невеликий проміжок часу, він повинен знову прочитати той самий шматок. Батьки, в свою чергу, повинні стежити за динамікою читання, за тим, більше або менше в цей раз зрозумів малюк. Важливо пам'ятати, що читати текст потрібно багато разів за день, але з перервами.
  • Ці вправи можна і потрібно виконувати у себе вдома кожен день. Миттєвого результату не буде, але поліпшення в розвитку з часом будуть проявлятися все у великій мірі.

    Комментариев нет:

    Отправить комментарий